fbpx

25000 Ft felett ingyenes házhozszállítás!

nature-powered beauty

növény-fentről

A bőr természetes védőrétege

A mai rohanó világban egyre kevesebb idejük van a nőknek magukkal foglalkozni és még akkor is, ha rendszeresen járnak kozmetikushoz, nagyon fontos, hogy az otthoni bőrápolásuk a lehető legideálisabb legyen. A bőrérzékenység korát éljük, ezért nagyon nem mindegy, hogy mit kenünk magunkra. Ahhoz, hogy az összetétel alapján ki tudjuk választani a mérhetetlenül nagy kínálatból a megfelelő, ismernünk kell a bőrt „fedő” védő „krémet”. Hisz az érzékenység legtöbbször amiatt alakul ki –  nagyon leegyszerűsítve -, hogy valami nem stimmel a bőrfelszíni hidrofil lipid, leánykori nevén bőrfelszíni emulzióval. Mindezekből adódik, hogy először a „védőkrémünket” kell helyre tenni, minden már csak ezután következhet.

Na de mi is ez a „védőkrém”, miből épül fel, mi a szerepe?

Sorozatunkban megismerhetitek ezt az igen érzékeny területet, ami meghatározó a bőrállapot szempontjából.

A bőrfelszíni hidrofil lipid, ahogy a nevéből is látszódik:
  • a bőrfelszínen van
  • vizes részből
  • zsíros részből áll.

A bőr legfelős rétegét befedő „krém”, az első védelmi vonala a szervezetnek.

Mi ellen véd?
  • Fizikai (UV-fény, mechanikai, ozmotikus, hő) hatások
  • Kémiai hatások
  • Mikrobiológiai hatások
Hogyan?
  • A szaruképzés által: bőrünk legfelső rétege hámszövet, amire az jellemző, hogy egész életünkben megújul, folyamatosan osztódnak az alsó sejtsorok és nyomulnak a külvilág felé, ahonnan a „halott” sejtek folyamatosan leválnak.
  • A legfelső alréteg „hullái”, az elhalt szarusejtek a haláluk után is a bőrt szolgálják
A szaruképzés lényege:

Az osztódó bazális sejtek, amelyek bőrünk legfelső rétegében csücsülnek és egész életünk során folyamatosan osztódnak, nagyon aktív sejtek. Kb. 28 naponta osztódnak, és az új sejtek fele halálra ítélt, hisz az a feladata, hogy mindenféle átalakuláson keresztül jutva eljussanak a legfelső alrétegbe, ahonnan könnyes búcsút véve lehámlanak. Nem egyszerű az életük, mert amellett, hogy testileg átalakulnak, a kémiai szerkezetük is megváltozik (más fehérjemintázat és lipid összetétel jellemző rájuk) és nem utolsó szempont az sem, hogy élő sejtből „döglött” sejtek lesznek.

Mindez azonban elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a bőr fontos fizikokémiai és immunológiai barrier tudjon lenni.

Ha ez nem működik jól, az átalakulás során bármilyen apróság hiányzik, nem úgy történik, ahogy kell, az azonnal megmutatkozik a bőrállapoton.

Minden valamit magára is adó tudatos bőrápolónak ismernie kell a bőrünket fedő védelmi hadsereget, hisz csak ennek ismeretében tudjuk kiválasztani a megfelelő terméket bőrünk ápolására, védelmére.

A következő részben megismerhetitek a bőr védelmi vonalának szereplőit!

0


Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj akcióinkról, újdonságainkról!

Elolvastam és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.