35 000 Ft felett ingyenes a szállítás. 

Keresés

nature-powered beauty

növény-fentről

A stréber faggyúmirigy, a zsíros bőr okai

Ahogy az előző részben ígértük, körül járjuk a „zsíros” bőr ismérveit és az otthoni ápolás fontosságát, kozmetikumait.

A „zsíros” bőr – szakmai nyelvezetben szeborreás bőrtípus – legfontosabb jellemzője, hogy a faggyúmirigy igen szorgalmas, mondhatni stréber, hisz a megfelelőnél jóval több faggyút termel. Igazi sztahanovista, állandóan túlteljesít, amit a bőrünkön több módon is érzékelhetünk. A legláthatóbb és legbiztosabb jele annak, hogy szeborreás bőrtípusunk van az, hogy telis-tele vagyunk mitesszerekkel (komedókkal). A leginkább érintett területek e csúfságok tekintetében az orr és környéke, a homlok és az áll területe. Ám ez nem jelenti azt, hogy nem találkozhatunk velük az arc két oldalán, vagy akár a dekoltázs, illetve háti részen. Jóval gyakoribb azonban a megjelenésük az ún. „szeborreás testtájak”-on (homlok-orr-áll-szegycsont-hát). A fokozott faggyútermelést mindig megirigyeli a szaruképzés is, és sikítva követi, ami megvastagodott, akár korpázóan hámló szarusejteket eredményez. Az felszínen dekkoló szarusejtek miatt a verejték pang a felszínen, ami a többlet faggyúval együtt csodálatosan csillogó, fénylő bőrképet eredményez. 

A tömeges szarusejtek a bőrfelszínen mintegy „gátat” képeznek, nem tud a faggyú rendesen kiürülni, és eleinte csak békésen várakozik a szőrtüszőben, hogy felszínre kerülhessen – összekeveredve a hámsejtekkel jó kis dugót okoz -, de egy idő után bevadul. A dugóban várakozó, hámsejtekkel keveredő faggyú először csak cuki komedókat okoz, ám ha sokáig nem foglalkozunk azzal, hogy megszüntessük a dugót, akkor elszabadul a pokol. A kitágult pórusokban elkezdenek garázdálkodni a bőrfelszínen lévő, egyébként tök jó fej és segítő baktériumok. Baktériumflóránk bizonyos tagjai megbolondulnak a levegőhiánytól, amit a többletfaggyú okoz és agresszívvé válnak, gyulladást okoznak. Ez a steril gyulladás a faggyúmirigyben csúcsosodik ki, és addig-addig megy a balhé, amíg a faggyúmirigy megunja, megreped a fala és az egész gyulladt cucc kikerül az irhába. Ezt a bőrön pattanásként érzékeljük, piros alapon, duzzadt, a környező területeknél melegebb érzetű, fájdalmas elváltozások tarkítják a komedókkal már amúgy is gazdagon megáldott területet.

Mit tehetünk, hogyan segíthet az otthoni bőrápolás a kellemetlen, sokszor fájdalmas bőrkép mérséklésében?
Fő cél az elhalt szarusejtek eltávolítása, amit heti 2-3 alkalommal történő peelingezéssel tehetünk meg, illetve a napi rutin helyes kialakítása, a kozmetikumok típusának megfelelő kiválasztása. Nem árt, sőt kifejezetten hasznos egy nagyon szeborreás bőrnél a kozmetikus havonta történő meglátogatása, ahol manuálisan kitisztítja a bőrt. Lehet alkalmazni drasztikusabb módszereket is, pl.: savak napi szintű alkalmazását, de nem ajánlott, hisz hosszú távon a „túlsavazás” visszacsap. A viszonylag gyorsan javuló bőrkép becsapós, mert sajnos a bőrnek nagyon nem jó, ha naponta „hámlasztjuk”. Szóval csak óvatosan! Lehet, hogy a kozmetikai kezelés és a helyes rutin lassabban hoz eredményt, de tartósabb és szelídebb megoldás, mint az agresszív savak, vagy lézerkészülékek alkalmazása.

A heti 2-3 alkalommal történő peelingezés mellett a napi rutin helyes kialakítása is fontos.
Az ilyen „többletfaggyús” bőr kíméletes, ámde alapos letisztítása nagyon fontos. Ez történhet micellás vízzel, habzó letisztító készítménnyel (talán ez a legjobb választás, ha nem sminkelünk nap, mint nap), vagy – érzékeny bőr esetén mindenképpen – arctej használatával. Fontos, hogy bármilyen letisztító kozmetikumot is használunk, azt el kell távolítani a bőrről!

A következő – KÖTELEZŐ – és a bőrápolási rutin legfontosabb lépése a tonizálás. Nem feltétlen azért, mert a letisztító kozmetikum lúgos kémhatású (a legtöbb nem az), hanem azért, hogy előkészítsük, „előhidratáljuk” a bőrt a hatóanyagok jobb beszívódása érdekében. A tonikot nem kell eltávolítani a bőrről. Zsíros bőr esetén lehet minimális etil-alkohol tartalmú a tonik, de
inkább kerüljük az ilyen készítményeket.

Az alaprutin befejező lépése a hidratáló krém alkalmazása. Nagy hiba, ha azt gondoljuk, hogy a zsíros bőrre nem használhatunk krémet. Kell használni, hisz ha nem adjuk vissza a bőrfelszíni hidrofil lipid zsíros részét, akkor a faggyúmirigyek vígan termelnek még több faggyút, hogy bezsírozzák a bőrfelszínt, ez pedig a zsíros bőrállapot romlását eredményezni. Fontos, hogy
amennyiben nincs legalább SPF 15-ös fényvédő faktor a nappali krémünkben, használjunk kiegészítésként fényvédő kozmetikumot.
Ha már nagyon gyakorlott bőrápolók vagyunk, iktassuk be az éjszakai krém használatát is.

Ha már kialakult gyulladás – pattanások – a bőrünkön, akkor célszerű gyulladáscsökkentő szérumokkal kiegészíteni a napi rutint, vagy bőrfelszíni hidrofil lipidet helyreállító – pl.: probiotikumos készítmények – kozmetikumok beépítése a rutinba.

Forrás: "kláratanárnő"

currency