35 000 Ft felett ingyenes a szállítás. 

Keresés

nature-powered beauty

növény-fentről

Így válassz fényvédőt!

Kozmetikusként minden évben tavasszal bombázni kezdenek a vendégeim. Mind ugyanazt akarják: a tökéletes fényvédőt.

Faktorszám, összetevők, fizikai, kémiai? Milyen legyen?
Fényvédő készítményt ajánlani a legnehezebb. Bőven van miből válogatni és mindenki a legjobbat szeretné a magáénak tudni. Sokfélék vagyunk, különböző igényekkel. Ez a cikk remélhetőleg a segítségedre lesz, hogy Te is megtaláld az Igazit!

SPF szám és Fitzpatrick skála

Létezik egy bizonyos Fitzpatrick skála, ahol bőrtónus, barnulás, szem-és hajszín szempontok szerint kerültek besorolásra a bőrtípusok 1-től 6-ig. Ahhoz, hogy tudd milyen körülbelül milyen SPF számra van szükséged az optimális védelemhez, jó ha tudod hol helyezkedsz el ezen a bűvös skálán.

 1. SPF 50+ Hófehér bőr, világos zöld vagy kék szem, szőke/vörös haj, barnulás nélkül leégő bőr
 2. SPF 50 Fehér bőr, zöld vagy kék szem, szőke/vörös haj, leégős, nehezen, de barnuló bőr
 3. SPF 30 Világos bőr, barna szem, barna haj, először leégő, majd bebarnuló bőr
 4. SPF 20-30 Világos barna bőr, sötét szem-és hajszín, enyhén leégő, könnyen barnuló bőr
 5. SPF 20 Barna bőr, sötét szem-és hajszín, könnyen barnuló, ritkán leégő bőr
 6. SPF 5-15 Sötét vagy fekete bőr, sötét szem-és hajszín, soha nem ég le, barnuló bőr

 

Az SPF a Sun Protecting Factor rövidítése, ez a szám mutatja meg, hogy milyen mértékben véd a készítmény az UVB sugarakkal szemben, mennyi ideig tartózkodhatunk a napon leégés nélkül. SPF nélkül ez az idő kb. 5-30 perc között mozog.

Az SPF5 az UVB sugárzás 1/5-t  engedi át, vagyis a napsugarak 80%-át megszűri.
SPF50 az UVB sugárzás  1/50-t engedi át, így a napsugarak 98%-át megszűri.

Miért nem jó mindenkinek az SPF50?

A barnulás a bőr fokozatos, természetes védelmi mechanizmusa. A túlzott fényvédelem akadályozza a bőr melanin képződését, vagyis blokkolja a saját védelmi rendszerét, amire ugyanúgy szükségünk van a hétköznapok során.

Fizikai vagy kémiai filterek pró és kontra

Itt kezdődnek a bonyodalmak. Az összetevőknek megvannak a maguk előnyei és hátrányai. Kozmetikusként és környezettudatos emberként én mindenkit az előbbi vásárlására buzdítok, de ehhez bizony kompromisszumokat kell kötni.

A fizikai fényvédőkről általában

Természetes ásványi anyagokon alapszik, ilyen a cink oxid és titánium oxid. A felvitelt követően azonnali védelmet biztosít, afféle tükörként veri vissza az UV sugarakat. Ennek okán fényesebb finishhel bír. Nagy molekula mérete van. Nem vagy csak nagyon minimálisan hatol be a bőrbe. Addig véd, ameddig fent van a bőrön, ezért strandolás, törölközés után ismételten fel kell vinni, viszonylag gyakran szükséges alkalmazni. Környezetvédelmi szempontból a legjobb választás, nem mérgezi az élővilágot. A fizikai fényvédők egyik kellemetlensége lehet, hogy sűrű a textúrája, ezért kissé időigényes egyenletesen eldolgozni. Erős fehér színét az arcra kifejlesztett készítményekben gyakorta színezékkel igyekeznek ellensúlyozni. Személy szerint én kedvelem, hiszen egységesíti a bőrszínt, megint mások nem biztos, hogy ennek annyira örülnek. A legritkább esetekben vált ki bőr irritációt, a gyermekeknek gyártott naptejek szinte minden esetben fizikai fényszűrősek. A vegyészmérnökök azonban nem pihennek. Évről évre egyre felhasználóbarátabb fejlesztéseket  szolgáltatnak.

A kémiai fényvédőkről

Amiért általában kedveljük, az a láthatatlansága. A felhasználása azonban nem veszélytelen. A bőrbe beszívódva fejti ki a hatását, ott nyeli el az UV sugarakat. A teljeskörű védelem érdekében többféle filtert szükséges egy termékben kombinálni. Időre van szüksége, amíg elkezd dolgozni, így napozás előtt fél órával már célszerű felvinni. Az anyatermészet nem szívleli a kémiai fényvédőket, károsítja az élővilágot és negatív hatással lehet a hormonális egyensúlyunkra. Az arra érzékenyeknél helyileg irritációt okozhat.

Amit mindenképp kerülj el az összetevő ( INCI) listában!

 • oxybenzone / benzophenone 3
 • octinoxate / ethylhexyl methoxycinnamate
 • avobenzone / butyl methoxydibenzoylmethane
 • octisalate / ehylexyl salicylate
 • octocrylene
 • homosalate
 • ethylhexyl triazone

A fényvédelem fontos!

Ma már okkal csökken a fanatikus napimádók száma. A bőrrák/melanóma kialakulása nem egyik percről a másikra történik. Évek, évtizedek felelőtlen napozási szokásaink következménye lehet.         A túlzott sugárzásnak kitett bőr gyorsabban öregszik, roncsolja a kollagénrostokat és bőr A-vitamin tartalmát is. Ezen felül esztétikailag is fontos prevenciós eszköz. Rendszeres használatával elkerülhetőek a sebek, pattanások depigmentálódása. Megelőzhetőek vele a napkárosított bőr barna foltos elszíneződései.

De nem kell félni a naptól.

A D-vitamin szintéziséhez nélkülözhetetlen a számunkra, a gyermekek esetében különösen fontos az okos napoztatás a csontok fejlődésének érdekében. A kedélyállapotunkat is erősen befolyásolja.

Barnulhatok fényvédővel?

A válasz igen, amennyiben a bőröd alkalmas a barnulásra. A fényvédő enged át valamennyit a napsugarak közül. Azért érdemes a napozási időt felelősséggel betartani – reggeli órákban lehetőleg 7-11:30 között, délután 16-19 óra között tartózkodjunk közvetlenül a napon. Válasszunk számunkra optimális SPF-fel bíró terméket.

currency