35 000 Ft felett ingyenes a szállítás. 

nature-powered beauty

növény-fentről

Köztünk vannak, velünk élnek: a bőrünk mikrobiomja

Közöttünk vannak….velünk élnek. Ez elég ijesztően hangzik, de jó és fontos a bőrünk egészsége szempontjából, hogy jól viselkedjenek a mikrobiom katonái. Kik ezek az apró élőlények? Jó katonák. Zsoldosok, akik ha megfelelően vannak fizetve, segítenek megvédeni a bőrünket és a szervezetünket. Szabad szemmel nem látható, apró élőlények (mikroorganizmusok), amelyek mérete ne tévesszen meg minket, mert kicsi a bors, de erős.

Alapvetően jófejek, de ha nem kapnak eleget enni, vagy elzárjuk a bőrt a levegőtől és fulladoznak, vagy egyéb hiányuk van, akkor az ellenségünkké válnak. Igazi zsoldosként működnek. Ott harcolnak, ahol többet kapnak.

Nézzük meg őket közelebbről! A bőr egy ökoszisztéma, ami fizikai és immunbarrier. Ez azt jelenti, hogy véd a fertőzéses ártalmak ellen és megakadályozza a toxikus anyagok bőrbe/szervezetbe való bejutását. Nagyon fontos, hogy a zsoldos hadsereg összetétele területenként (testtájanként) eltérő, egyéni és a korral változik. Kialakulása az anyaméhben kezdődik, és a katonák száma gyarapodik, ha a baba természetes módon születik és végigmegy a szülőcsatornán (ezért is fontos a természetes szülés, amennyiben nincs komplikáció).

A katonai bázis – laktanya – Hol laknak?
  • Bőrfelszínen
  • Epidermis/Hámréteg rétegei
  • Folliculusok/Szőrtüszők
  • Mirigyek
  • Dermis/Irharéteg

A bőr mikrobiomjának nagyon fontos feladatai vannak. Ők a Határőrség. Szűrők, az első randi a mikroorganizmusokkal, mielőtt elérnék a bőrt. Szaporodásuk közben peptideket/fehérjéket termelnek (pl.: epidermin, lantibiotikum), melyek antimikróbás hatással bírnak és jellemzően a hozzájuk közeli fajokon fejtik ki hatásukat – kinyírják őket. Szerepük van az immunrendszer egyensúlyának fenntartásában, a patogén kórokozókkal szembeni védekezésben, az autoimmun és allergiás megbetegedések enyhítésében, segítik az UV-fény és környezeti ártalmak elleni védekezést.

A mikrobiom felépítése – szereplők – a teljesség igénye nélkül

Rezidens mikroflóra a bőr felszínén

Baktérium-törzs

Nemzetség

Actinobacteria

Corynebacterium

Propionibacterium

Rothia

Actinomyces

Bacteriodetes

Prevotella

Staphylococcus

Firmicutes

Streptococcus

Granulicatella

Proteobacteria

Alfa proteobacteria

Béta proteobacteria

Gamma proteobacteria

Gombák

Malessezia

Candida

Vírusok

Állati élősködők

Caudiovirales

Poxviridae

Demodex folliculorum

Demodex brevis

A következő részben megtudhatjátok, hogy hogyan védekezik a bőr a mikroorganizmusokkal szemben, illetve miként tudjuk segíteni a mikrobiom egészséges működését.

Forrás: “kláratanárnő”