35 000 Ft felett ingyenes a szállítás. 

Keresés

nature-powered beauty

növény-fentről

Szem körüli kozmetikai problémák

Az előző részekben áttekintettük a szemkörnyék különleges anatómiai ismérveit, illetve a leggyakoribb szemproblémákat. Ebben a részben a szemkörnyék kozmetikai problémáival, illetve a helyes diagnózissal és az azt követő helyes termékhasználattal ismerkedhetünk meg.

Szem körüli kozmetikai problémák:

Felszíni vízhiány szinte mindenkinek van. Jól érzékelhető, ha kicsit feltoljuk a bőrt és hajszálvékony ráncocskákat látunk. Jó hír azonban, hogy ez az a bőrállapot, ami a legkönnyebben orvosolható. Egyrészt figyeljünk oda arra, hogy minél később jelenjen meg. Mi segíti elő ezt az állapotot? A túlzott napozás, szoláriumozás; dekorkozmetikumok (főként a porfesték, korrektor, szárító hatású púder) gyakori használata, illetve azok nem megfelelő módon történő eltávolítása (pl.: micellás víz), vagy el nem távolítása; monitor előtt való üldögélés hosszú ideig (ha munkánk miatt ez elengedhetetlen, akkor is tartsunk pihenőt óránként – a szemünk is hálás lesz), klímás helyiségben való huzamosabb tartózkodás (kapcsoljuk ki – a Bolygónk is hálás lesz); kevés folyadékfogyasztás, vízhajtó anyagok gyakori fogyasztás (kávé, alkohol, energiaitalok); dohányzás; szemkörnyékápoló kozmetikumok használatának hiánya, stb.

Amikor a felszíni vízhiány mélyrétegi vízhiánnyal is társul, akkor már nem ilyen rózsás a helyzet. Mélyebb ráncok és az alkohol-mámorossághoz hasonló lazaság jellemzi a területet. A gravitáció nem barátja a szemkörnyéki bőrrésznek, a szemhéjak elindulnak a bokáink felé. Könnyen elérhetjük ezt az állapotot, ha elhanyagoljuk a felszíni vízhiányt – bizony, bizony, bátran használjunk külön kozmetikumot a szemkörnyékére a 20-as éveinktől! –, ha hormonváltozás boldogítja – terhesség –, vagy keseríti – klímax, cukorbetegség – meg minden napjainkat, vagy ha éppen anyagcsere-problémával küzdünk. Mindkét vízhiány esetén fontos a folyadékpótlás, illetve a víz megkötésének segítése a bőrben megfelelő hatóanyagokkal (pl.: glicerin, urea, szénhidrátok, stb.), mélyrétegi vízhiány esetén pedig munkára kell bírni a komisz és lusta fibrocita sejteket is (pl.: ázsiai gázló kivonat, acmella, peptidek, stb.).

A vízhiány mellett a szemkörnyéken jelenik meg először a zsírhiány. Régebben azt gondolták, hogy ez csak bizonyos kor felett jelenhet meg, de ez nem így van. Megjelenését befolyásolja a genetika, az egyéb területen lévő bőrtípus (egy alig problémás bőrön hamarabb megjelenik), a sminkelési szokások, kozmetikumok használata (túl sok savazás, retionoidok), stb. A zsírhiányos szemkörnyékre általában az elvékonyodott és érintésre pirossággal válaszoló bőrkép jellemző. Szélsőséges esetben a pirosság állandósult is lehet. Itt már nem csak a vizet, a zsiradékokat is pótolni kell, tehát mindenképpen szükséges időszakonként – legjobb az őszi-téli időszak – szemkörnyékápoló olajat is beiktatni a rutinunkba. Mivel a zsírhiány sokszor érzékenységgel társul, illetve a hajszálerek is megsínylik ezt az állapotot, érdemes az ereinkre is odafigyelni (pl.: P-, és C-vitamin tartalmú kozmetikumok), illetve ebben az esetben se hanyagoljuk el a rostképzés fokozását és a hidratálást. Fontos, hogy ne tegyük ki az ilyen szemkörnyéket semmilyen szélsőséges eljárásnak (túl meleg, vérbőségfokozás, mechanikai peeling), illetve hatóanyagnak (savak, etil-alkohol, szárító poranyagok, bőrlégzést gátló anyagok, pl.: ásványi olajok, zsírok).

A bőrtípusokon túl egyéb problémák is sújthatják a szemünk környékét. Ilyen probléma a „karikás” szem, amely legtöbbször genetikai okokra vezethető vissza, de nagy mértékben összefügg a stresszel és az alvási szokásainkkal. Fő oka a keringési rendszerben keresendő, a szemkörnyéki bőrrész sejtek közötti anyagcseréje (mikrocirkulációja, valamint a nyirokkeringés nem nevezhetőek sztahanovistának. Sőt! Lusta disznók. Mivel nem hajlandók elszállítani a salakanyagokat, valamint a pangó, szén-dioxid dús (kékeslilás színű) vért, ezért a szem alatti részen (főként a belső szemzugnál) állandóan buli van. Ott bandáznak az oda nem való dolgok, és ez bizony sötét karikákat okoz. Tetézi a bajt, ha a szem körizmai és a szemüregek között nagy a távolság. Igazi tuti megoldás nem létezik erre a problémára. Segíthetnek a magas polifenol tartalmú növényi kivonatokat (pl.: szőlő) tartalmazó kozmetikumok és az antioxidánsok (A-, C-, E-vitamin, Q10, sötét színű gyümölcsök, stb.). Itt sem hanyagolható el a hidratálás, hisz a hidratát sejtek boldogabbak. A boldog sejtek pedig boldogan végzik munkájukat (javul a mikrocirkuláció, a diffúzió és az ozmózis). Nem érzékeny szem esetén a hideg-meleg hatás váltakozása (pl.: jéggolyó, krio kanál) jótékony hatással lehet. A C-vitamin segíthet a problémát még jobban tetéző pigmentfoltok halványításában.   

Egy nőnek sosincs elég cipője és táskája. Ám a szem alatt nem szívesen hordunk táskát. Ahogy az éveink száma növekszik, sajnos a szemkörnyéken lévő – először csak reggel jelentkező, majd egyre lassabban elmúló – duzzanatok megjelenése is fokozódik. A „táskás” szem bizony nem kellemes látvány és megnehezíti a sminkelést is. Addig „jó” és viselhető ez az állapot, amíg a reggeli tükörbe nézés ijedtsége 10-20 percen belül, ahogy elkezdünk felébredni, megisszuk a reggeli kávét/teát, elmúlik a duzzanattal együtt. Rosszabbodik a helyzet, amikor már a mélyhűtőbe tett kiskanalat/uborkaszeletet is segítségül kell hívni ahhoz, hogy nem túl divatos táskánkat eltüntessük. Ahogy öregszünk és átrendeződik a szemkörnyéki zsírszövet is, a nemzetközi helyzet fokozódik. Csapásokat adunk és csapásokat kapunk (szabadon idézve a Tanú című filmből). A csapás ebben az esetben egy állandósult duzzanat lehet (főként az alsó szemhéjon, de a felsőn is előfordulhat – dupla dinamitJ. De ne adjuk fel! Majd mi megmutatjuk az imperialista duzzanatnak, kik vagyunk! Viccet félre téve, az ödémás szem problémáját hatékonyan tudjuk kezelni megfelelő hatóanyagokkal (pl.: perzsa selyemakác kivonat, koffein, polifenolok, stb.). A hideg hatás, főként masszázzsal kiegészítve ennél a problémánál is segítséget tud nyújtani.

Rossz hír azonban, hogy a kozmetikumok csak némi enyhülést adhatnak amennyiben kiválasztó szervrendszeri, vagy hormonális probléma, esetleg allergia áll a háttérben. L

Különleges ápolást igényel az érzékeny szemkörnyék. Ebben az esetben sajnos nem igaz a „Kék a szeme, arca csupa derű”. Bizony a világos szeműeknél sokkal gyakrabban jelentkezik ez a probléma. Okozhatja a könny megváltozott összetétele; a rossz asztali, irodai megvilágítás; légkondicionált helyiségben való huzamos és tartós tartózkodás; kontaktlencsék, iletve azok helytelen használata; csökkent könnytermelés (szegény menopausában szenvedő hölgyeket még ez is sújthatja); bizonyos gyógyszerek (pl.: retinoid származékok) hosszú ideig tartó szedése; stb. Ilyen probléma esetén mindenképpen javasolt natúr kozmetikumok választani a szemkörnyék ápolására, hisz ezek a kozmetikumok lényegesen kevesebb irritáló összetevőt tartalmaznak. Indokolt lehet műkönny alkalmazása is. Különösen fontos, hogy ezeknek a kozmetikumoknak a pH-értéke a könny pH-értékéhez (7.1-7.2) igazodjon.

Szükséges külön kozmetikum a szemkörnyék ápolására?

Általában úgy választunk arcápolót, hogy az kifejezetten megfeleljen bőrtípusunknak és bőrállapotunknak. Sokan úgy gondolják, hogy a szokásos nappali vagy éjszakai krém elég a szemkörnyékükre is. Ám ez nem igaz! A korábban leírtak figyelembe vételével könnyen belátható, hogy a szemkörnyék más ápolást igényel. Célszerű más letisztító kozmetikumot is használni erre a területre, de ha ezt nem is tudjuk betartani – valljuk be, hogy macerás dolog kétféle letisztítóval tisztítani a bőrt –, legalább a szemkörnyék ápolására használjuk kifejezetten erre a területre való gélt, krémet, vagy olajat aszerint, hogy mit igényel a szemkörnyékünk. Indokolt ez azért is, mert ez a terület folyamatosan ki van téve a könnyezésnek, ebből adódóan kicsit más pH uralkodik itt, melyet a gyártók szem előtt tartanak a szemkörnyéki kozmetikumok fejlesztése során. Az is fontos, hogy ne egyszerre kenjünk fel erre a területre nagy mennyiségű kozmetikumok, hanem többször, kis mennyiséget. Végezetül egy hatékony szemkörnyékápoló – ideális esetben aktív hatóanyagokkal gazdagított – és a kozmetikus szakember által végzett rendszeres arcmasszázs kiváló módja a kis és nagyobb ráncok kialakulásának mérséklésére, későbbi kialakulására, illetve az alkalmanként megjelenő duzzanatok csökkentésére.

Forrás: Klára tanárnő

currency