35 000 Ft felett ingyenes a szállítás. 

nature-powered beauty

növény-fentről

Miért van a szemkörnyéknek szüksége külön krémre?

Lehet, hogy nem nagy terület, de a szemkörnyék az egyik legtöbbet dolgozó területe az arcnak. A szem naponta átlagosan 10 000-szer pislog, tehát igen aktív szervünk, és mozgása bizony eléggé igénybe veszi a szemkörnyék amúgy is érzékeny bőrét. 

A mindennapos testmozgás bár egészséges, ezen a területen nem tesz jót nekünk, főleg ha hozzáadjuk rendkívüli érzékenységét a napsütésre és az UV-sugárzással összefüggő károsodásokra. Emiatt pedig ez az egyik terület, ahol az öregedés jelei elsőként megjelennek.

Életmódunk, bőrápolási szokásaink mind-mind befolyásolják a szemkörnyéki bőr állapotát.

Ilyen befolyásoló tényezők lehetnek a kevés, nem pihentető alvás, a mozgásszegény életmód, állandó hunyorgás, túlzott monitor-használat, stressz, a magas só és nem megfelelő tápanyag-tartalmú étel fogyasztása (sok szénhidrát, cukor, fűszer), az élvezeti cikkek túlzott fogyasztás, egyes gyógyszerek, keringési problémák, emésztési problémák, genetika, nem megfelelő kozmetikum használata, helytelen sminklemosási technika, stb.

Mindez milyen problémákat okoz?

A szemkörnyék problémái a teljesség igénye nélkül:

Amikor reggel egy szatyorral a szemed alatt ébredsz, avagy táskás szemek. Ennek enyhébb változata, amikor ödéma (vizenyő) van az alsó, néha a felső szemhéjon és jellemzően napközben elmúlik. Az „elmúlást” segítheted hideg (fagyasztóból kivett) kis kanállal, uborka szelettel, vagy professzionális kozmetikumokkal (pl.: Cremio Depuff szérum). Komolyabb problémát jelentenek a szemészeti elváltozások. Ezek például:

 • Dermatochalasis: A szemhéj bőre megereszkedik, a kötőszövet elveszíti rugalmasságát, jellemzően kétoldali, legtöbbször 40 év felett jelentkezik.
 • Blepharochalasis: A szemhéj bőre duzzadt, ödémás, lehet féloldali. Fiataloknál, gyermekeknél is kialakulhat. A szemhéj krónikus gyulladásának következménye.

Ezeknek a kezelése orvosi kompetencia.

A szemhéj problémái a teljesség igénye nélkül:

Legtöbbször a mindenféle növedékek keserítik meg életünket. Alapszabály, hogy semmiképpen ne piszkáljuk és ne alkalmazzunk semmiféle népi praktikák mindaddig, amíg orvos nem látta!

Árpa:

 • Hordeolum – árpa: A szemhéjszéli mirigyek gyulladása.
 • Chalazion – jégárpa: A Meibom-mirigy elzáródása, gyulladása

 

Jóindulatú daganatok:

 • Syringoma: A verejtékmirigyek kivezető csövének daganata
 • Hidrocystoma: A verejtékmirigyek kamrájából kialakuló daganat (pl.: Moll-féle ciszta
 • Atheroma: A faggyúmirigyekből, Zeis-féle mirigyekből, és a Meibom mirigyekből kialakuló ciszta
 • Milium: A piloszebáceus egység blokkolása miatt kialakuló ciszta. Sok benne a keratin.
 • Papilloma: Eltérő méretű pigmentációval és elszarusodással jár
 • Fibroma: Kötőszövet eredetű, rost-tartalom alapján lehet lágy és kemény.
 • Xanthelasma: Kötőszövet eredetű, sok benne a koleszterin.

 

Rosszindulatú daganatok:

 • Basalioma: Magyarországon a leggyakoribb rosszindulatú (malignus) bőrdaganat. Általában lassan növekvő, áttétet igen ritkán adó daganattípus, ezért részlegesen rosszindulatúnak is nevezik. A hámréteg legalsóbb sejtrétegének (bazális sejtsor) őssejtjeiből indul ki. Leggyakrabban az ötven év feletti korosztály érintett, de előfordulhatnak fiatalkori megjelenések is, férfiakon gyakoribb. Leginkább a napfénynek tartósan kitett bőrterületeken jelentkezik, de esetenként napfénytől védett bőrterületeken is létrejöhet. Általában az ép bőrön fejlődik ki, azaz nem előzi meg létrejöttét valamilyen úgynevezett “rákelőző” jóindulatú daganat.
 • Melanoma malignum: A melanóma vagy melanoma malignum a melanocytákból kiinduló rosszindulatú daganat. Kialakulhat már meglévő anyajegyből különösen akkor, ha az állandó károsító ingernek van kitéve (erős UV sugárzás, mechanikai ártalom). Megjelenhet anyajegymentes bőrfelületen is. Magyarországon az előfordulása növekszik. Elsősorban a középkorúak betegsége, a melanómával diagnosztizáltak átlagéletkora 40-45 év.

Vírus okozta elváltozások:

 • POX okozta: Fertőző molluscum
 • HPV okozta: Bőrszarv, Fiatalkori lapos szemölcs stb.

 

Forrás: Klára tanárnő